Enzymatyczna przyczyna depresji
30 listopada 2016, 12:08Naukowcy z Karolinska Institutet opisali rolę enzymu CYP2C19 w depresji, a konkretnie w zmianach funkcjonalnych i morfologicznych zachodzących w mózgu.
Biały karzeł na wyjątkowo ciasnej orbicie wokół czarnej dziury
14 marca 2017, 12:07Jeśli zastanawialiście się kiedyś, jak bardzo gwiazda może zbliżyć się do czarnej dziury i nie ulec rozerwaniu, to astronomowie właśnie zaspokoili Waszą ciekawość. Uczeni korzystający z teleskopów Chandra, NuSTAR i ACTA zauważyli właśnie gwiazdę, która okrąża czarną dziurę co mniej więcej pół godziny
W wieku nastoletnim rośnie gęstość istoty szarej
26 maja 2017, 11:49Dzięki technikom obrazowania od lat wiemy, że już w wieku nastoletnim dochodzi do zmniejszenia objętości istoty szarej w mózgu. Jako, że wiemy, iż większa objętość mózgu jest powiązana z lepszymi zdolnościami poznawczymi, cały proces jest paradoksem
Nie znamy aż 99% mikroorganizmów, które żyją w naszym ciele
24 sierpnia 2017, 11:31Przegląd fragmentów DNA krążących z krwią pokazał, że mikroorganizmy żyjące wewnątrz nas są o wiele bardziej zróżnicowane niż dotąd sądzono. Większości z nich nigdy nie widziano, o klasyfikacji czy nazywaniu nie wspominając.
Przystosowując się do wszechobecnych karmników, brytyjskie sikory wyewoluowały dłuższe dzioby
20 października 2017, 10:11Wydaje się, że zamiłowanie Brytyjczyków do dokarmiania ptaków sprawiło, że występujące na Wyspach sikory bogatki mają dłuższe dzioby niż bogatki z Europy kontynentalnej.
Najpotężniejszy akustyczny lewitator pozwoli w przyszłości na lewitowanie ludzi?
22 stycznia 2018, 09:57Na University of Bristol udowodniono, po raz pierwszy w historii, że możliwe jest wykorzystanie fal dźwiękowych do stabilnej lewitacji obiektów większych niż długość fali. To daje nadzieję na stabilne lewitowanie całych kapsuł z lekami czy mikroimplantów wewnątrz ludzkiego ciała. Niewykluczone, że w przyszłości możliwe będzie nawet lewitowanie ludzi.
Kefir pomaga obniżyć ciśnienie krwi
26 kwietnia 2018, 10:36Picie kefiru może obniżać ciśnienie, sprzyjając komunikacji między mikrobiomem przewodu pokarmowego i mózgiem.
Kto żuje, ten szybciej chodzi
28 maja 2018, 10:12Żucie gumy podczas chodzenia podwyższa tętno i wydatkowanie energii - twierdzi zespół dr. Yuki Hamady z Uniwersytetu Waseda w Tokio.
Wiemy, jak w XVIII i XIX wieku rozprzestrzeniało się chrześcijaństwo
1 sierpnia 2018, 05:34W Nature Human Behaviour opublikowano artykuł, którego autorzy odpowiadają na pytanie, w jaki sposób chrześcijaństwo z niewielkiej judaistycznej sekty stało się jedną z największych religii świata. Badania dotyczące rozprzestrzeniania się religii przeprowadzono na 70 społecznościach austronezyjskich, a prowadzący je naukowcy usiłowali odpowiedzieć na pytanie, czy chrześcijaństwo rozpowszechniało się od dołów społecznych czy od elit oraz jakie zmiany były z tym związane.
BepiColombo rusza na Merkurego
19 października 2018, 08:26Jutro wystartuje misja BepiColombo, której zadaniem jest zobrazowanie Merkurego w niespotykany dotychczas sposób. Merkury to wyjątkowy obiekt. To najmniejsza planeta Układu Słonecznego. W południe temperatury na niej sięgają 425 stopni Celsjusza, by przed świtem spaść do -180 stopni
